9 Mart 2016 Çarşamba

Old Girls on the Blog 3.CNR Kitap Fuarındaydı


Old Girls on the Blog 3.CNR Kitap Fuarındaydı

Gül
Aslında tanışma yıldönümüz sayılır.Sibel le ilk tanışmamız ( yüzyüze ) geçen sene birlikte kitap fuarına gidişimizdi.Her ne kadar katılım yüksek olmasa da sanırım bu fuara gitmeye devam edeceğiz.
Sibel
O kadar mum ışığında romantik bir yemek yiyelim dedim ama Gül kabul etmedi =D
Katılım yüksek değildi demek çok iyimser olur kanımca,bizim ilgilendiğimiz yayınevlerinin neredeyse %80 i yoktu fuarda.Genel,karma bir kitap fuarından çok İslami ve Dini Eserler fuarı geziyor gibiydim.
Gül
Geçen sene yapılan daha büyük holler yerine bu sene daha küçük bir alanda yapılmasına rağmen Pazar sabahı gitmemiz yüzünden mi bilinmez pek kalabalık değildi.Bu da biz yaşlılar için daha rahat gezmemize olanak sağladı diyebilirim.Ama  yinde toplam gezme süremiz 1,5 saati aşmadı.
Sibel
Aşmadı çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi gitme sebebimize uyan yayınevi sayısı çok azdı.Onları gezmek max 1,5 saat sürdü ki 2 Hall ü kapsayan fuarı 2 veya 3 tur atarak gezdik.Ve elbette erken saatte gitmemiz  imza çılgınlığından (!) kurtulmamızı sağladı.

Gül
İndirimler yine pek yoktu,Epsilon ( sanırım)  daki stand görevlisine internetten daha pahalı dediğimizde bize "Haksız rekabet olmasın diye " dedi .DEX te ki daha kabaydı "O zaman  oradan alın" .Kime karşı haksız rekabet olacağını pek anlamadım .Ama %20-25 oranındaki indirim tamamen saçma.Bir kaç yayınevi hariç (Martı ,Aspendos,Nemesis  ) indirimler bu civardaydı,Ya da pek okunmayan kitapları 5-10 tl gibi fiyatla satıyorlar .
Sibel
Şu haksız rekabet olayına ben de çok güldüm.Neymiş max %20 indirim yapabiliyorlarmış haksız rekabet olmasın diye.Yahu fuar orası,ucuz kitap bulalım yeni çıkan kitaplara ulaşalım diye geliyoruz oraya.Yoksa manyak mıyız biz kalkıp bu yaşta oralarda harcayalım vaktimizi.
Dex çıkarttığı serileri devam ettirmeyerek zaten antipatimi kazanmışken, Lux serisinin 1.kitabını (eski kitap ya hani fuarda ucuz olur, bende eksikti tamamlayayım demiştim) sadece %20 iskonto ile sattıkları için ama internette çok daha ucuz deme gafletinde bulunan bana ,çok nazik ve ilgili stand görevlisi beyefendinin ‘O zaman oradan alın’ diyerek kıçını dönerek terslemesiyle antipatim nefret boyutlarına varmış bulunmakta.
Nerede hatırlamıyorum neden netten daha pahalıya satıyorsunuz diye sorduğumuzda da nette kira maliyeti yok diye cevap aldık.Anlamadığım fuarlar,direk fuar döneminde para kazanmaktan ziyade, ilerisi için tanıtım,reklam amaçlı yapılan etkinlikler değil midir? Büyük yayınevleri açısından (ufak çaplı yayın evleri ve sahafların dışında) zaten bu tür masraflar genel maliyetler içinde düşünülmez mi? Fuardan ne kazansak kar mıdır olay? O zaman biz okuyucular olarak bize hiçbir artı getirisi olmayan fuarları neden takip edelim ki?


Gül
Eskiden ( bizim zamanımızda dememek için direniyorum ) ya da internet öncesinde diyelim fuarlar anlamlıydı çünkü adını bile bilmediğin kitapları bulabilme şansın sadece fuardaydı ve tabii ki indirimli fiyatlarla.Şimdi kitap çıkmadan daha matbaa aşamasında çıkacağını öğreniyoruz,internet sağolsun.Sadece bu fuarın değil çoğu fuarın anlamını kaybettiğini düşünüyorum gerçi.
Pegasus ta bizimle uzun uzun konuşan bayağıda konu hakkında bilgili olan bayanı çok sevdik.Bize  çok net söylediği bir şey vardı; Serinin satışı ne kadar çoksa o kadar hızlı çıkar ,satış azsa bir yıldan önce diğer kitabı beklemeyin.Yani sevdiğimiz serilerin devamı hızlı çıksın istiyorsak sağa sola tavsiye edip mutlaka al çok güzel dememiz lazım.
Birde siz de mi Watpadd yazarı çıkarıyorsunuz bari editasyon ( Türkiye deki anlamı ile değil ) yaptınız mı yakınmamıza ,kitabın bir buçuk yıldır editasyonda olduğunu  ve Türkiye de Türk yazarların para kazandırdığı için mecbur olduklarını söyledi.Umarım satışı çok olurda bizim beklediğimiz serileri çıkarmak için paraları olur.


Sibel
Pegasus Standında Mark Lawrence-Dikenlikler Prensinin devamı ne zaman çıkar acaba diye sordum. Ama bu arada gelecek cevabın boş bakışlar olmasına hazırlamıştım kendimi.Ancak şansımıza konuya hakim bir yetkili bulduk karşımızda.Hazır fırsat bu fırsat diye Gül ile birlikte sorgu yağmuruna tuttuk  hanımefendiyi. Mark Lawrence-Dikenlikler Prensinin devamı en az 1 seneyi bulur dedi.Bu da demek oluyormuş ki en erken kasımdan önce olmazmış.Jennifer Rush-Amneziyi biz çok beğenmiştik.Ancak yeterli derecede satış yapamadığı için devam kitabının çıkmasının uzun süreceğiniz söyledi.Aynı akıbeti Lara Morgan-Yaratılış (Rosie Black Günlükleri) paylaşıyormuş ne yazık ki.Bizim açımızdan tek sevindirici haber ise Gena Showalter’ın Lords of the Underworld serisinin yeni kitabının mayıs sonu gibi çıkabilecek olması idi.

Pegasus dışında sadece Yabancı/İthaki yayınlarında kitaplar hakkında bilgi sahibi olan görevliler vardı. Yabancı yayınlarında Tuğçe Hanımı yakalamışken 1-2 kitabın akıbetini sorduk.İlona Andrews’ın (Kızıl Ateş in yazarı) diğer serilerini de yayınlayacaklar mı diye sorduk ve aldığımız cevapla yıkıldık.Çünkü bu yazarın yayın hakları Pegasus’ta imiş.Yani bu konuda Pegasus’un insafına kalmış durumdayız. Sorduğumuz bir diğer kitap da Anthony Ryan’ın Raven’s Shadow serisinin 3.kitabı idi.Gerçi 2.kitap çıkalı çok az olduğu için pek umutlu değildik cevap geleceğinden ama dendiğine göre çevirisi yapılıyormuş. Umarız yine 1 seneyi bulmaz yayınlanması.

Vee Yabancı Yayınlarında stand görevlisi cici genç bir bayanla aramızda geçen konuşma ile fuar maceramızı kapatalım:
Sibel : Anthony Ryan’ın 3.kitabı ne zaman çıkar ?
Cici Genç Stand Görevlisi Bayan : Aaaaa siz bu tür kitaplar okuyor musunuz?
Gül : Neden,yaşlıyız diye bu tarz kitaplar okuyamaz mıyız?
Cici Genç Stand Görevlisi Bayan : Haaaa yok canım okuyabilirsiniz tabi… (Sibel ve Gül gözlerini devirerek stanttan uzaklaşırken Cici Genç Stand Görevlisi Bayan cümlesine devam eder) keşke annem de bu tarz kitaplar okusaydı   =D =D =D =D


Gül
Ben gözlerimi devirmedim =) Her neyse Martı yayınlarında geçen dialogla da ben bitireyim
Gül:Günahlar ve İğnelerin ikinci kitabı ne zaman çıkar
Stand görevlisi : Çıktı ki (Zevk ve Acı yı gösterir)
Sibel (acıyan gözlerle görevliye bakar ) O 0,5
Görevli :0,5 mu o ne demek

Zavallı insanı aydınlattıktan sonra gelen “ Hımm çeviride “lafına pek fazla inanmadık .

Fuar Hasadı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder