7 Ocak 2018 Pazar

Farklı Türlerde,Gençlerin Baş Rolde Olduğu Kitaplar


Amy Plum-Rüya Kapanı
 Dreamfall Serisi 1
Amy Zhang-Benimle Kal
Becky Albertalli- Simon Homo Sapiens’e Karşı
Bu kitapların hepsinde gençler ve birazda ergenler var. Ama türleri çok çok farklı .Amy Plum favorimiz ,bu kitaplar arasından sadece birini tercih edeceksiniz onu tavsiye ederiz. 




Amy Plum-Rüya Kapanı
 Dreamfall Serisi 1

Kolumu kaldırmaya çalıştım. Parmaklarım tir tir titriyordu; elim yataktan bir santim kadar havaya kalktı ama daha fazla hareket ettiremiyordum. Vücudum kurşun gibiydi. Çaresizdim. Kaçamıyordum. Saklanamıyordum.
Ciddi düzeyde uyku bozukluğundan muzdarip yedi genç, yeni bir tedavi biçimi olan elektrokonvülsif terapiyle ilgili bir deneye katılmayı kabul eder zira sonuçları henüz belli olmayan böyle bir klinik çalışmada yer almanın, içinde bulundukları durumu daha da kötüleştirmesinin asla mümkün olmayacağını düşünürler. Ama fena hâlde yanılmaktadırlar!
Laboratuvardaki araçlar beklenmedik bir biçimde arızalanınca, deneyin katılımcıları, kendilerini en kötü kâbuslarının hayat bulduğu korkunç bir rüya dünyasına hapsolmuş hâlde bulurlar. Hiçbirinin oraya nasıl geldiklerine dair bir fikri yoktur. Hayal dünyalarının en karanlık dehlizlerindeki canavarlar tarafından kovalanan ve zihinlerinin en kuytu köşelerine gömdükleri sırlar tarafından işkence edilen bu yedi genç, içine düştükleri rüya kapanında en büyük korkularıyla yüzleşmek için birlik olup işbirliği yapmak zorunda. Eüer rüyalarındaki korkularını alt edemezlerse, bu korkunç rüyadan bir daha asla uyanamayacaklar.


Gül
Aslında konusu gayet gerilim türünde ve ben sevmem gerilim türünü .Ama yazar Amy Plum olunca fuarda da denk gelince aldım.Kısa bir kitap zaten 260 sayfa ve hızla da okunuyor.O kadar akıcı hiç kalkmadan bir çırpıda okudum kitabı ve epey üstüne sonra kafa yordum.Çok değişik konu değil hatta bir miktar İnception filmine de benziyor.Ama Amy öyle güzel yazmış ki.Ayrıca oldukça da filimden  değişik ,akılda kalacak bir kitap .Seri şu anda iki kitap olarak gözüküyor ve ikinci kitap 2018 de çıkacakmış 2. Kitap için azıcık sabredip bekleyin,öyle seriyi okuyun bence .Çünkü “aney” denilecek bir yerde kalıyor.

Sibel
Bu aralar iş yoğunluğu sebebiyle çok fazla kitap okuyamıyorum ama bu kitaba vakit ayırabildim ve pişman da olmadım.Oldukça akıcı,heyecanlı güzel bir hikaye idi.Amy Plum’un Türkiye’de yayınlanmış diğer tüm kitaplarını okumuş ve beğenmiş biri olarak bu kitabını da beğendim.Tek kötü tarafı serinin devamının daha yurtdışında bile çıkmamış olması…





Amy Zhang-Benimle Kal

Durağanlık, kuvvet, kütle, yerçekimi, ivme ve hız, neden-sonuç ilişkisi.
Liz hiçbirini anlamıyordu.
Ama ben anlıyordum.
Neden düştüğümüzü anlıyordum.
Nereye ve nasıl düştüğümüzü de.
Mutsuzluğunu anlıyordum,
kalbini paramparça eden yalnızlığı ve sessizliği de...
Böyle olmak zorunda değildi, değil mi?
Hep böyle olmamıştı, değil mi?
Hayatta kal,
Liz Emerson,
benimle kal…
Hareket halindeki bir cisim bir dış kuvvet etki etmediği sürece hareket halinde kalır. Önüne çıkan her şeyi dümdüz etmesi gerekse bile…
Soğuk bir kış günü, lise üçüncü sınıf öğrencisi Liz Emerson arabasını bir ağaca doğru sürer… Neden dünyanın onsuz daha iyi bir yer olacağını düşünmüştür? Neden her şeyden vazgeçmiştir? Kıskanılacak bir hayatı olduğu düşünülen Meridian Lisesi’nin en popüler öğrencisinin kısa ve hazin yaşamı doğrusal olmayan bir zaman ekseninde anlatılıyor.
Kütle, ivme, durağanlık ve kuvvet… Liz, Hareket Kanunları’nı bir türlü anlayamamıştı. Ne fizik dersinde ne de son hızla önündeki ağaca doğru aracını sürerken…
Başka insanların hayatını nasıl etkilediğimiz, eylemlerimizin nasıl sonuçlar doğurduğu, arkadaşlığın ya da anneliğin anlamına dair sorularla dolu bu kitap, hayatın gerçekten neden-sonuç ilişkisinden mi ibaret olduğunu sorgulatıyor.
“Yazar neşeli olduğu kadar güçlü ve sıradışı gözlem yeteneğiyle, çok yönlü karakterler, umutlu bir son ve zamanı yakalayan detaylarla romanını ele almış.”
-School Library Journal-


Gül
Liz çok popüler bir kız ve bu popülerliğini bildiğin insanlara zulmederek kazanmış ama hiç yakalanmamış. Liz’in intihara kara vermesi birazda bu yüzden ,kendini cezalandırıyor.Liz yaptıklarını tüm açıklığı ile anlatıyor,yaptıkları için ondan nefret etmek istiyorsunuz  ama duygularını okudukça bir yandan da acıyorsunuz.Ama Liz acınmak isteyecek bir kız değil.Hatta intihara karar verdiğinde insanlar hayatını kurcalamasın diye kaza gibi gözükmesine karar veriyor.Kısacık bir roman ama o kadar çok şey düşündürüyor ki insana .Yürek burkan bir tarafı olmasına rağmen bence okunması gereken bir roman.


Sibel
Bu tarz kitapları okuyunca oldukça sorunsuz bir ergenlik geçirdiğim için şükrediyorum.
Birkaç tane bu kitabın konusuna benzer kitap okudum son dönemde.Hepsi de iç burkan yürek parçalayan kitaplardı.Ancak bu kitabın diğerlerinden tek farkı bu sefer zorbalığa uğrayan değil de zorbalık yapanın intiharı düşünmüş olması.Her iki halde de durum kötü. Gençlerin bu kadar çabuk hayatlarına son vermeyi düşünmeleri beni çok korkutuyor. Ergen oğlum genelde dünya şeyine minare şeklinde gezdiği için ona kızıp bağırırım ama böyle kitaplar okudukça çok da duygusal bir çocuk olmadığı için içim biraz da olsa rahatlamıyor değil doğrusu =P




Becky Albertalli- Simon Homo Sapiens’e Karşı
“Okurlar Simon’a sırılsıklam âşık olacak.”
Publishers Weekly
 “Seni seviyorum, SIMON. SENİ SEVİYORUM! Tabii bu taptaze, komik, ses getirecek romanı da seviyorum.”
Jennifer Niven, The New York Times çoksatanı Hayatın Kıyısında’nın yazarı
 “Mükemmel bir hediye gibi. Kimi zaman eğlenceli kimi zamansa yürek burkuyor. Okurlar Simon’la üzülecek, minik zaferleriyle sevinecek ve hepsinden önemlisi ona âşık olacak.”
Andrew Smith, Michael L. Printz ödüllü yazar
 “Duygularınıza hitap eden harika bir eser. Gördüğünüz an alıp hemen okumaya başlayın.”
Oprah’s Magazine
 Her şey gizli bir e-postayla başladı…
Bugüne dek eşcinsel olduğunu kimseye açıklamamış on altı yaşındaki Simon çalkantılı bir hayattan uzak durmaya çalışmaktadır. Ama attığı e-posta yanlış ellere ulaşınca sırlarının açığa çıkma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Simon aslında şantaj kurbanıdır: Sınıfın soytarısı Martin ile hoşlandığı kızın arasını yapmazsa, cinsel kimliği açığa çıkacaktır. Daha da kötüsü e-posta üzerinden iletişim kurduğu, takma ismi Mavi olan çocuk da ifşa olacaktır.
Bir zamanlar aralarından su sızmayan arkadaş grubunda yaşanan beklenmedik olaylar ve Mavi’yle yazışmalarının gün geçtikçe flörtleşmeye dönmesiyle Simon’ın hayatı karman çorman olur. Değişimden hiç hoşlanmayan Simon rahat ettiği bölgeden zorla atılmadan önce kendi rızasıyla çıkabilmenin bir yolunu bulmak zorundadır… arkadaşlarını küstürmeden, kendisini tuhaf duruma düşürmeden ve şimdiye dek tanıştığı en kafa karıştırıcı ama en tatlı erkekle mutluluk şansını kaçırmadan önce…




Gül
Aşırı övülen kitaplardan korkarım.Üstteki tanıtımda olan övgülerin yarısını çıkardım aşırı yer kapladığı için .Normal gençlik kitabı ,hatta gerçekçi. Ama bir övgüde karakterler 3 boyutlu falan denmiş ki sonuna kadar karşıyım.Simon ‘ın en samimi arkadaşları olarak düşündüğü Nick ve Leah hakkında ne biliyoruz ya da kendi kardeşleri hakkında.Çünkü Simon’da bilmiyor.Kitabın bazı yerlerinde acaba ilk Alice ( Abla)’in hikayesi anlatıldı da ben bazı şeyleri mi bilmiyorum diye düşündüm.Simon hakkında bile.Neyse LBGT temalı,neredeyse özendirici ,bunun dışında gayet ortalama bir YA.

Sibel
Bu aralar arka arkaya LGBT temalı kitaplar çıkıyor ve ben sanırım hepsini okumuşumdur.Bu konuda daha önceleri de bahsettiğim gibi açık fikirliyimdir.İnsanların dini,dili,ırkı,rengi,inanışları veya cinsel tercihleri beni hiç ilgilendirmez.Dolayısıyla da bu tarz kitapları da ayırım yapmadan okurum. Şu zamana kadar okuduğum LGBT temalı kitaplar içinde sanırım en az beğendiğim bu kitaptı.Yanlış anlaşılmasın kitap kötü değil,sıradan bir gençlik kitabı.Ama sadece teması itibariyle fazlaca Polyannaca bir tarzla yazılmış bana göre. Yani eşcinsel olduğunu çevreye açıklamak ve geneli itibariyle bu kadar olumlu tepkiler almak ne derece gerçekçi bilemiyorum.

Ve şimdiye kadar okuduklarımın içerisinde LGBT temalı açık ara en beğendiğim kitapsa hala Shaun David Hutchinson’un Çünkü Biz Karıcayız isimli kitabı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder